هر زمان که فردی بیمار می شود نیاز به کمک پزشک پیدا می کندو پزشکان با تخصص های مختلف در زمینه پزشکی فعالیت دارند که معمولا بر اساس مشکل به وجود آمده فرد به تخصص مورد نظر مراجعه میکند. تحصیل در مقطع تخصصی در کشورهای مختلف شرایط متفاوتی دارد که به چند نکته از آن ها اشاره میکنیم:
۱.در تمام کشورها برای تحصیل در دوره تخصصی باید ابتدا در دوره پزشک عمومی تحصیل کرد و مدرک آن را دریافت کرد و مدرک پزشک عمومی باید به تایید سازمان مربوط آن کشور برسد.
۲.پزشکانی که قصد تحصیل در دوره های تخصصی دارند باید بدانند که در آن کشور در تمام تخصص ها می توانند ادامه تحصل دهند یا تخصص های محدودی را آن کشور آموزش داده میشود
۳.باید بدانید که در کشوری که میخواهید تحصیل کنید آیا اجازه طبابت داده میشود. مانند کشور هلند که به پزشکان خارجی اجازه طبابت و تحصیل در دوره های تخصصی نمیدهد.
۴.در کشورهایی تحصیل کنند که اگر خواستند به ایران برگردند بتوانند مدرک پزشکی خود را به تاییدوزارت بهداشت و آموزش پزشکی ایران برسانند و مدارک فارغ التحصلی آن کشور مورد تایید ایران باشد.
حرفه پزشکی بر اساس نوع خدمات ارائهشده به دو دسته اصلی تقسیم میشود: پزشکان مراقبتهای اولیه و پزشکان مراقبتهای تخصصی. پزشکان مراقبتهای اولیه که معمولاً به عنوان پزشکان عمومی شناخته میشوند، اولین نقطه تماس بیماران با سیستم درمانی هستند. آنها مسئول انجام معاینات کلی، تجویز آزمایشهای ابتدایی، و ارجاع بیماران به متخصصان در صورت لزوم هستند.
در مقابل، پزشکان مراقبتهای تخصصی در یک زمینه خاص از پزشکی آموزش دیدهاند و با دانش عمیقتر خود به تشخیص و درمان بیماریهای پیچیدهتر میپردازند. این تقسیمبندی به بهبود کیفیت درمان و مدیریت بهتر سلامت بیماران کمک شایانی میکند.
این پزشکان مراقبتهای اولیه بزرگسالان را انجام میدهند و معمولاً برای هر نوع بیماری به این پزشک مراجعه میکنند. متخصصین داخلی با گذراندن دوره آموزشی اضافی که فلوشیپ نام دارد و نسبت به پزشکان خانواده آموزشهای بیمارستانی بیشتری دیدهاند، بیماران را در بیمارستان نیز ویزیت میکنند. پزشکان داخلی به تشخیص و درمان بیماریهای پیچیده و مزمن مانند بیماریهای قلبی، تنفسی و گوارشی میپردازند و در مراقبت از بیماران بستری در بیمارستان نقش حیاتی دارند. همچنین آنها با ارائه مشاورههای پیشگیرانه به مدیریت سلامت طولانیمدت بیماران کمک میکنند.
متخصصین غدد به درمان اختلالات هورمونی مانند دیابت می پردازد دیابت جزو بیماری های پراهمیت می باشد چون روی افراد زیادی اعم از کودکان و بزرگسالان تاثیر گذار است که یکی از وظایف متخصص غدد تشخیص و درمان دیابت و بیماری هایی چون تیروئید، اختلالات متابولیزم و تولید بیش از اندازه یا کم هورمون می باشد.
متخصص عفونی :
این متخصص بیماری های عفونی مختلف بدن را درمان میکند. این متخصص مانند میکروبیولوژیست هایی هستند و در زمینه بیماری های عفونی تخصص دارند. بیماری های عفونی توسط عواملی چون باکتری ها، قارچ ها، انگل ها، و ویروس ها ایجاد می شوند و از طریق افراد مبتلا، حیوانات، غذا، آب و هوا انتقال پیدا می کنند. زمانی که بیمار عفونی به متخصص مراجعه می کند مورد معاینه اولیه متخصص قرار میگیرد تا ماهیت بیماری مشخص شود.
این متخصص در تشخیص و درمان بیماری های مریوط به کلیه را بر عهده دارد. اگر عملکرد طبیعی کلیه ها به مخاطره بیفتد روی بدن تاثیر زیادی دارد برای راه های درمان این بیماری و حفظ عملکرد طبیعی کلیه ها از طریق رژیم غذایی، داروها، و ....بر عهده متخصص نفرولوژی می باشد.
این متخصصین در زمینه دستگاه گوارش که شامل معده، کبد، رودها، لوزوالمعده و کیسه صفرا تخصص دارند. متخصصین گوارش اقداماتی چون ویزیت، تشخیص، درمان، آندوسکوپی، کولونوسکوپی را انجام میدهند. متخصصین گوارش هم باید بیماری های داخلی و هم کودکان را آموزش ببینند.
این متخصص در مورد اختلالات و بیماری های مربوط به سیستم غدد درون ریز تجویز انجام میدهد. متخصصان غدد بیماری هایی مانند تیروئید] عدم توازن هورمون های باروری، مشکلات رشد کودکان و بیماری هایی از این دسته را تشخیص و درمان میکنند. این متخصصین هم باید در مورد بیماری های کودکان و بیماری های داخلی تخصص داشته باشد.
متخصصین اورولوژی در زمینه بیماری های کلیوی، دیابت، پیوند کلیه، دیالیز، بیماری های دستگاه ادراری مردان و زنان، سنگ کلیه و ... تخصص دارند. آنها در زمینه سلامت تولید مثل آقایان تخصصی ویژه دارند. و بیشتر برای تشخیص و درمان بیماری های ادراری و ناباروری مردان فعالیت میکنند.