تاریخچه بوجود آمدن عینک
عینک وسیله ایی برای بهتر دیدن انسان ها بوجود آمده است. و یکی از ابزارهایی است برای بهبود در بینایی از آن استفاده میشود .اولین و ابتدایی ترین عینک در قرن اول میلادی توسط کسانی که نامشان اسطوخودوس بوده است برمی گردد. اما ایده استفاده از این ابزار در قرون وسطی مورد توجه قرار گرفته است و در قرن یازدهم در کتابی بنام کتاب نور به تحقیق و بررسی پرداخته اند. اولین عینک بصری در ایتالیا و در قرن چهاردهم ساخته شده است و در اروپا باب شد و برای مطالعه مورد استفاده قرار میگرفت و در دهه هفدهم روجر بیکون فرانسوی لنز دو فکوسه توسعه یافت که این لنز از دوقسمت تشکیل شده بود و در یک فریم قرار داشت. تولید عینک در قرن هیجدهم در اروپا شکل گرفت. اختراع عینک در سال ۱۷۹۸ توسط ادوارد سمیت در انگلستان شکل گرفت و تولی آن گسترش پیدا کرد و از آن زمان طراحی عینک بصورت گسترده و با روش های جدید برای کاهش خستگی چشم و تامین راحتی دید عرضه شد و عینک به یک عنصر مد و زیبایی تبدیل شده است.
این وسیله کار بردی وسیله ایی است که افرادی که به مشکلات نزدیک بینی ، دوربینی و یا آستیگماتیسم دارند از آن استفاده میکنند.
۱.عینک های اسطوخودوس: ایده استفاده از عینک در قرن اول میلادی توسط فردی بنام اسطوخودوس مطرح شد که این عینک ها دارای لنزهای کوچک شیشه ایی بودند و برای خوانندن متون مورد استفاده قرار می گرفتند.
۲.عینک مطالعه: این عینک ها با لنز منحنی و قدرت بزرگ نمایی در قرون وسطی ساخته شدند تا بتوانند بینایی را تقویت کند این عینک ها اصولا دارای فریم چوبی بودنند.
۳.عینک های بدون فریم : این تکنولوژی در قرن ۱۴ توسعه یافت این عینک ها اصلا فریم نداشتند و لبه آنها روی بینی قرار میگرفتند که این فریم ها در قرن های نوزدهم و بیستم هم مورد استفاده قرار گرفتند.
۴.عینک دوفوکوسه: این عینک ها در قرن هفدهم توسعه یافت . این نوع عینک ها دارای ۲ لنز با قدرت دید متفاوت بودند و در یک فریم قرار میگرفتند که با چرخاندن عینک از یک لنز به لنز دیگر تغییر می کرد و کیفیت دید را بهبود می بخشید.
عینک ها انواع مختلف دارند که جهت مصارف خاص طراحی شده اند که به برخی از آنها اشاره می کنیم:
عینک های طبی : این نوع عینک ها برای رفع مشکلات بینایی مانند دوربینی ، نزدیک بینی و آستیکماتیسم ساخته می شود لنزهای عینک ها مناسب با مشکلات بینایی طراحی می شود. عینک های طبی برای بهبود دید بینایی افراد ساخته میشود.
عینک های آفتابی: این نوع عینک ها برای محافظت چشم ها در برابر اشعه نور خورشید و اشعه ماوراء بنفش مورد استفاده قرار میگیرد و بعضی از آنها از لنز پلاریزه ساخته شده اند که به کاهش نور خیره کننده کمک زیادی می کند.
عینک های ورزشی: این عینک ها مخصوص ورزشکاران طراحی شده است که در فعالیت های مختلف جهت محافظت و راحتی ورزشکار مورد استفاده قرار میگیرد. این عینک ها قالبا مقاوم و سبک هستند.
عینک های محافظ: این نوع عینک ها جهت محافظت از چشم ها در برابر گرد و غبار، مواد شیمیایی، پرتاب اشیاء و غیره مورد استفاده قرار می گیرند که معمولا در کارگاه های صنعتی و آزمایگاهیی مورد استفاده قرار می گیرد.
عینک های خواب: این نوع عینک ها جهت کنترل نور و ایجاد محیطی آرام برای خوابیدن با کیفیت طراحی شده است.
عینک های دیجیتالی: این عینک ها جهت کنترل نور آبی ناشی از صفحه نمایش ها طراحی شده است و از خستگی چشم جلوگیری می کند.
عینک های فشن: این نوع عینک ها جهت اکسسوری مد مورد استفاده قرار می گیرند و طراحی آنها منحصر به فرد هستند و دارای استایل های متفاوت می باشند.
مشکلاتی مانند دوربینی، نزدیک بینی ، آستیگماتیسم و پیرچشمی
نزدیک بینی نوعی از بیماری چشمی می باشد که در افراد مختلف و سنین مختلف اتفاق می افتد و معمولا از کودکی و نوجوانی شروع می شود. در این نوع بیماری چشم بیمار اجسام دور را با مشکل و تار می بیند. اما برای مطالعه کتاب خواندن مشکلی ندارند. این مشکل در بیماران با یک معاینه ساده قابل تشخیص است و با استفاده از عینک و لنز این مشکل قابل اصلاح است.
یکی از شایع ترین بیماری های چشمی دوربینی است که زمانی اتفاق می افتد که نور در خارج از کره چشم منعکس میشود. دوربینی چشم باعث تاری چشم می باشد و اجسام دور را به وضوح می بینند اما اجسام نزدیک را تار میبینند. برای مطالعه و اشیاء نزدیک مشکل بینایی دید دارند و اگر دوربینی دید شدید باشد بیمار می تواند اجسام بسیار دور را به راحتی ببیند این عارضه هم در کودکان و هم بزرگسالان قابل مشاهده است. دوربینی را با جراحی لیزیک و یا لنز می توان اصلاح کرد.
این نوع بیماری چشمی یک نقص در انحنای قرنیه چشم است که در آن قرنیه یا قسمت شفاف گره چشم کاملا گرد نیست
اگر قرنیه چشم منحنی یکنواخت و منظمی نداشته باشد، پرتوهای نوری بدرستی خمیده نمی شود و نور در یک جهت بیشتر از جهت دیگر خم می شود و نور تنها در یک بخش از شی فوکوس دارد که این امر باعث تاری دید می شود.
یکی از بیماری های چشمی پیر چشمی است که از افزایش سن نشات می گیرد و معمولا بعد از ۴۰ سالگی اتفاق می افتد.
در این بیماری عدسی چشم نمی تواند روی تصاویر نزدیک فوکوس درست انجام دهد از این جهت تصاویر خارج از شبکیه ظاهر می شود. پیر چشمی از اوایل ۴۰سالگی و در سنین ۶۵ سالگی به بدترین شکل خود می رسد.
در طول زمان مانند خیلی از علم ها کیفیت و طراحی عینک و علم عینک سازی تغییرات زیادی کرده است و با پیشرفت علم و فناوری به روش های استانداردی رسیده است.
در گذشته های دور برای عینک از شیشه های معمولی استفاده می شده اما با گذر زمان از مواد های مختاف و جدیدی در عینک سازی استفاده شده مانند پلاستیک و پلی کربنات . این مواد چون سبک و مقاوم بودند و دربرابر شکستن انعطاف پذیر هستند مورد استفاده قرار گرفته اند.
فریم ها در قدیم از جنس چوب و فلز بوده است و طراحی های بسیار ساده ای داشته اند. اما ب پیشرفت طراحی در این علم فریم ها بسیار متنوع طراحی شدند و این طراحی ها بسیار شیک و مدرن و خاص بنظر می رسند. فریم ها بسیار نازک که سبک هم هستند و یا بدون فریم می باشند.
فناوری و تکنولوژی:
تکنولوژی در تولید عینک نقش زیادی داشته است مانند ضدخش شدن لنز،فیلترهای UV و آنتی رفلکس
با گذر زمان عینک های هوشمند وارد بازار شده است که تنوع بسیاری از نظر طراحی و عملکرد را بوجود آورده است. این تغییرات به مرور زمان در کیفیت و طراحی باعث بهبود بینایی، راحتی بیشتر، استحکام و کارایی بهتر برای کاربران بوجود آورده است.